lauantai 8. helmikuuta 2014

k i e l i

Useimmat eivät voi sietää ajatusta kielen syömisestä. Itse kuulun niihin jotka rakastavat tuota hienoa raaka-ainetta. 

Pekoniin kääritty naudankieli on kuulunut perinteisesti joulupöytäämme ja sipulinen karitsankielipata taas arkiruokiimme. Olinkin iloinen kun toiseen Safkaa -kirjaan oli otettu mukaan kieliresepti.

Tuoretta kieltä on helpoin metsästää kauppahallin lihatiskiltä. Sieltä löysin myös tässä reseptissä käytetyt karitsankielet. Unohtakaa ennakkoluulot ja maistakaa miten hienoa ja mureaa lihaa kieli onkaan!Kielen valmistamisessa on tärkeää tarpeeksi pitkä keittäminen. Itse keitän kieltä vähintään 2 tuntia. Isompaa kieltä jopa kolme tuntia. 

Kieli pitää kuoria kuumana, muuten kuori ei kunnolla irtoa. Kuuman kielen kuorimista varten kannattaa hankkia pari puuvilla- sekä muovihanskoja. 20 kommenttia:

 1. Olen usein syönyt poronkieltä ja se on hyvää. En ole tosin ikinä itse laittanut. Pitääpä harkita kielen kokkaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poronkieli on tosi hyvää! Kannattaa kokeilla kielen kokkaamista. Se ei ole yhtään hankalaa, vaan vie hiukan aikaa vain.

   Poista
 2. Touche. Great arguments. Keep up the amazing
  effort.

  Also visit my blog post

  VastaaPoista
 3. Millainen resepti tuo kielipata on? Sitä voisi testata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä voisin tehdä sitä tässä joku päivä ja laittaa blogiin senkin reseptin! :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Muistan syoneeni kielta lapsuudessani ja vaikka se oli kaikkien kavereitteni inhokki niin mina pidin siita. Meilla tosin viipaloitiin kieli aika ohuiksi viipaleiksi niin ettei se nayttanyt niin silta itseltaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin kannattaa tehdäkin jos ajatus kielen syömisestä inhottaa :)

   Poista
 5. Hieno juttu, odotan vesi kielellä ;)

  VastaaPoista
 6. Apua, pakko kertoa miksi mua ei saa syömään kieltä. Melkein oksennus lentää kun ajattelen asiaa. Olin joskus muinoin kasvissyöjä ja mulle tehtiin killeri . Kasvisrisoton sekaan oli laitettu kielenpaloja joita ei oltu kuorittu. Näen vieläkin ne nystyrät lautasellani....... !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yök, minullakin lentää melkein myötätunnosta! :) Ymmärrän hyvin että tuollaisesta tulee traumat.

   Poista
 7. Joo, mä olen täällä käsi pystyssä, mulla on paha kielitrauma lapsuudesta. Joskus 6-7 vuotiaana menin yksin keittiössä uteliaana raottamaan liedellä porisevan kattilan kantta ja kääk, siellä kehui iso kieli!

  S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, minun pitää joku kerta tarjota sellaista herkkukieltä jota ei siksi tunnistaisi niin pääset traumasta eroon! :)

   Poista
 8. (Kehui eli siis kiehui.)

  S

  VastaaPoista
 9. Ai kauheeta - toi kyllä näyttääkin ihan hirveeltä!! Terkuin nimimerkki "kielikurssilla briteissä kielikammon saanut". Siis ne kielinystyrät lautasella ja se karsea sitkeys - voi apua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tylsää että osaamaton kokki on aiheuttanut niin monelle kielikammon! Ja vielä kielikurssilla ;)
   Niitä nystyröitä ei huomaa jos kielen kuorii ja avain mureuteen on pitkä kypsytys. En ole onnitstunut koskaan saamaan kielestä sitkeää kun keittää tarpeeksi pitkään. Päin vastoin, se on yksi mureimmista lihoista mitä tiedän!

   Poista
  2. Mä nostan hattua sulle ja korkealle kun olet noin ennakkoluuloton ja reipas kokki ja syöt näemmä mitä vain. Sammakonreidetkin jäisi multa maistamatta ;))

   Poista
  3. Kiva, kiitos! Tykkään kokeilla uusia makuja. Sammakonreisiä tosin kokeilin vasta ihan tässä puolisen vuotta sitten! Ja hyviä olivat:)

   Poista
 10. En ole koskaan maistanut, mutta olisin kyllä valmis testaamaan, jos joku sen osaisi hyvin valmistaa. :) Maistoin joskus ulkomailla reissatessa lampaan aivokeittoa. Pyysin kyllä olemaan kertomatta mitä se on, kunnes hörppäsin. ;) Oli muuten tosi täyteläistä..
  Kaikkea pitää maistaa, mutta kaikesta ei tarvi tykätä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivokeitto kuulostaa aika extremeltä minunkin mielestä:) Olisi kyllä kiva sitäkin maistaa. Olen ihan samoilla linjoilla että kaikesta ei tarvitse pitää, mutta kaikkea tulisi maistaa. En ymmärrä sellaista ennakkoluuloista asennetta ilman että vaivautuu maistamaan.

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi!:)

Muistathan kommentoidessasi, että kommenttisi sävy kuvastaa sen antajaa, joten haluat varmaan esiintyä asiallisesti ja ystävällisesti?