tiistai 20. elokuuta 2013

j u u r i j a j u u r i

Reseptien osalta periaatteenani on yleensä se, että julkaisen vain sellaisia reseptejä jotka olen ajan myötä hyväksi havainnut. Tällä kertaa teen poikkeuksen. Tein nimittäin ensimmäistä kertaa tätä leipää ja siitä tuli niin hyvää, että en malta olla laittamatta teillekin heti reseptiä. Kuvatkin ovat aika onnettomia tällä kertaa kun en tajunnut ottaa parempia leipää tehdessäni. Toivottavasti kuitenkin houkuttelevat kokeilemaan tätä. Leipä on nimittäin kaiken vaivan arvoinen. Ja paranee vain pakastettaessa (kunhan muistat sulattaa sen uunin kautta 100 astetta 10 min).

Tämä leipä toimii mainiosti aamiais- ja välipalaleipänä. Miksei jopa herkkujuustojenkin maukkaana kaverina. Leipä tehdään hapanjuureen. Tein vahingossa juurta hiukan liikaa, mutta onneksi juuri säilyy jääkaapissa kolmekin päivää.


Hapanjuuri (vehnään)
120 g vehnäjauhoja
120g vettä

1. päivän aamu: Sekoita ainekset keskenään. Laita kelmua päälle ja jätä huoneenlämpöön. 
1. päivän ilta: Lisää juureen 60g vettä ja 60g vehnäjauhoja. Laita kelmu uudelleen päälle ja jätä huoneenlämpöön.
2. päivän aamu: Lisää juureen taas 60g vettä ja 60g vehnäjauhoja. Jos juuri on alkanut kuplipaan, voit laittaa kelmutetun kulhon jääkaappiin. Jos juuri ei vielä kupli, voit laittaa joukkoon teelusikallisen hunajaa ja anna seista huoneenlämmössä vielä seuraavaan päivään.
3. päivän aamu: Lisää juureen vielä 60g vettä ja 60g vehnäjauhoja ja laita takaisin kylmään.

Omena-hedelmä-pähkinäleipä aka Nocciola

100g rusinoita
700g vettä
350g hapanjuurta
20g hiivaa
950g vehnäjauhoja
200g durumvehnäjauhoja
75g tummaa siirappia
30g merisuolaa (hienoa)
125g omenasurvosta tai omenahilloa
30g kokonaisia hasselpähkinöitä
40g hasselpähkinärouhetta

Laita rusinat veteen likoamaan. Sekoita muut ainekset paitsi suola, rusinat, pähkinät ja omensurvos. Työstä taikinaa monitoimikoneessa vähintään 10 minuuttia tai tuplasti pidempään käsin. Lisää suola ja työstä taikinaa koneessa vielä 5 minuuttia. Sekoita rusinat, pähkinät ja omenasurvos tasaisesti taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Muotoile taikinasta neljä tai viisi palloa ja anna niiden seistä 10 minuuttia. 

Painele taikinapalloja tasoa vasten ja taittele (viikkaa) pullat keskeltä. Viikkaa vielä toisen kerran ja muotoile pitkänomaisia leipiä. 

Kohota valmiita leipiä pyyhkeen alla kaksi tuntia tai jääkaapissa yön yli. 

Laita uunin pohjalle kippoon vettä ja lämmitä uuni 200 asteiseksi. Paista leipiä noin 30-35 minuttia tai kunnes leivän sisälämpötila on 98 astetta. 



(Reseptin alkuperä (hiukan muunneltuna): Heléne Johannsson - Bröd -kirjasta)

2 kommenttia:

  1. Ah nam Katri, voi kunpa mun kärsivällisyys riittäisi tuollaisen leivontaan!


    Heitin sua hassulla haasteella. Linn Gustafssonin blogista aikanaan bongasin kivan merkkilistahaasteen ja nyt ajattelin laittaa sen taas eloon. Siinä pitää listata käyttämiensä tuotteiden merkit, siis omat lempparit jne. Lista löytyy mun blogista.

    Sä varmaan muistatkin noita aikoja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, minä olen aika kärsimätön luonne, mutta leivonta sujuu melko kärsivällisesti:)
      Ja kiitos haasteesta, täytyy käydä kurkkaamassa se blogistasi!

      Poista

Kiitos jo etukäteen kommentistasi!:)

Muistathan kommentoidessasi, että kommenttisi sävy kuvastaa sen antajaa, joten haluat varmaan esiintyä asiallisesti ja ystävällisesti?